Project omschrijving

Zo houd je thuiswerken vol
7 tips!

Vergaderen op je sloffen, ontbijten achter je laptop en misschien wel kinderen die elk moment je aandacht vragen. Je collega’s verwachten ondertussen bergen werk van je.  Hoe krijg je dat voor elkaar? Pas daarvoor deze thuiswerktips toe.

1 > houd je normale ritme
Want ritme geeft energie. Je brein weet wat het kan verwachten en dat is fijn. Dus doe zoals je altijd deed: pyjama uit, kam door je haar, kopje koffie erbij en aan het werk!

2 > luister naar je energie
Toch nog even iets afmaken… Dan is het maar klaar. Soms merk je dat steeds maar doorgaan ten koste gaat van je energie. Neem daarom een minipauze en haal een kopje koffie, loop een rondje of ruim iets op. Een powernap van 10 minuten kan ook geen kwaad.

3 > maak een planning
Maak een lijstje van wat je de volgende dag wil doen. Plan die taken in je agenda of zet ze op je ‘to-dolijst’. Schat bij elke taak in hoeveel tijd je nodig denkt te hebben. Dan zie je direct of je plannen haalbaar zijn.

4 > vermijd uitstelgedrag
Begin elke dag met iets waar je geen zin in hebt of waar je tegenop ziet. En heb je grote of ingewikkelde taken voor de boeg? Breek ze op in kleinere taken. Dat maakt het makkelijker te beginnen én je kunt dingen sneller afvinken. Hoe lekker is dat!

Een extra tip: Afleiding is fijn, maar het zorgt juist voor een overprikkeld brein. Kies je momenten op sociale media bewust en zet Netflix pas ’s avonds aan.

5 > kies je eigen werkplek
Is het nu bomvol thuis? Zorg dan voor een aparte werkplek. Heb je geen extra kamer? Gebruik een rode kaart als je niet gestoord kan worden en een groene als het wel kan. Klaar met werken? Verlaat je werkplek of ruim ‘m op. Niets is zo fijn als duidelijkheid.

6 > drink veel water
Wist je dat drie tot vier procent te weinig water drinken kan zorgen voor ‘hersenmist’? Dus drink elk uur een glas water en voorkom vermoeidheid, duizeligheid en (tijdelijke) cognitieve achteruitgang.

7 > beweeg!
Maak tussendoor een wandeling van 20 minuten of gooi een balletje over. Dat zorgt voor verbeterde hersenfuncties! Werk eens staand of wandel als je moet bellen.

Veel succes in deze tijd! Een geruststelling: thuiswerken kun je trainen. En goed getraind, werkt beter. Echt!