Maak werk van jouw vitaliteit!
5 tips voor snel resultaat
Langer doorwerken, lunchpauzes overslaan of nog even een belafspraak doen in de auto, volle kopjes koude koffie op je bureau. Hou jij het hectische tempo nog bij? Elke dag zijn er duizend en één dingen te doen en daardoor kan de werkdruk behoorlijk toenemen. Zeker in onze hybride vorm van werken: thuis en op kantoor, is de balans tussen werk en privé soms nog lastiger te vinden. Een opgejaagd gevoel tot gevolg. Stress ligt op de loer.
Vitaliteit is onze energie om te leven. Wanneer je vitaal bent, bevat je de kracht om het leven te leven, zowel op de mooie als de minder mooie dagen. Vitaliteit wordt gezien als één van de vijf belangrijkste factoren die van belang zijn om geluk te kunnen ervaren.
Vitale mensen kunnen wel tegen een stootje. Vallen is geen falen, en als ze struikelen, dan staan ze gewoon weer op. Die mindset kun jij jezelf ook aanleren! En stimuleren in jezelf en bij anderen. Door teleurstellingen te evalueren, door creatief om te gaan met dat wat tegenzit (denk je in problemen of kijk je in kansen?) en door bewust te zijn van jouw invloed op hoe het nu verder gaat… Veerkrachtige mensen zijn fijne collega’s en inspireren anderen met een constructieve blik op de situatie!
Iedereen kan zijn vitaliteit vergroten door zijn leefstijl en levenshouding te verbeteren. Jij dus ook!
1. Eet gezond
Gezonde voeding geeft jou je lichamelijke energie die je nodig hebt. Gezond eten vermindert jouw kans op overgewicht en verlaagt jouw risico op bepaalde ziekten. Zonder overgewicht voel jij je zelfverzekerder en ben je productiever en weerbaarder op je werk. Toch is alleen kennis van gezonde voeding niet voldoende. Volhouden: dát is meestal de echte uitdaging.
Eet je hersenen gezond Wist jij dat voeding van grote invloed is op je hersenen? Maar liefst 20% van de energie die je binnenkrijgt uit voedsel gaat naar onze hersenen. Bepaalde voedingsstoffen dragen bij aan gezonde hersenen. Voeg deze voedingsstoffen dus slim toe aan je favoriete gerechten.
2. Ontspan na inspanning
Je hebt vast wel eens gehoord dat voor sporters hun ontspanning en rust net zo belangrijk is als hun trainingsuren en wedstrijden bij elkaar? Elke inspanning vraagt om een afronding met hersteltijd. Tussentijds opladen moet! Ademhalingsoefeningen, naar levend groen buiten kijken, voor je uitstaren of juist eventjes je ogenspieren rust gunnen door je ogen te sluiten helpt. Je brein ontspant zich. Je verhoogt je vitaliteit met herhaaldelijke ontspanning.
3. Sta op en wandel 😊
Pak de fiets of wandel naar je werk, als dat kan. Neem de trap in plaats van de lift. Maak in je lunchpauze een ommetje en voer telefoongesprekken het liefst terwijl je rondloopt. Al deze vormen van beweging dragen bij aan je vitaliteit. Nederland is helaas Europees kampioen zitten met gemiddeld 10,7 uur zitten op een doordeweekse dag. Als dit zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd heb je ook meer risico op klachten aan armen, nek en schouders.
4. Slaap je fit
Ontwikkel en houd je aan je eigen slaaproutine. Denk je hierbij aan de impact van cafeïne en alcohol op jouw nachtrust en de invloed van blauw licht op jouw slaap? Als je ‘s avonds naar een beeldscherm kijkt (televisie, laptop of mobiel) maakt je lichaam geen melatonine aan. Hierdoor kan het langer duren, voordat je je moe voelt en in slaap valt. Slaap is ons fundament is voor voeding en bewegen. Zonder voldoende goede slaap halen de beste voeding en voldoende beweging niets uit. Een goede nachtrust van zeven à negen uur is essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid. Je bent minder vatbaar voor tal van ziekten, variërend van hart- en vaatziekten tot dementie en depressie. Bij een slaaptekort neemt jouw hongergevoel toe en eet je misschien meer dan goed voor je is. Ook zorgt een slaaptekort voor minder motivatie om te bewegen.
5. Positieve mindset
Denk je in problemen of kijk je in kansen? Voel je dat dingen jou overkomen of neem je zelf de regie in handen? Wend je eigen invloed aan en kies voor een positieve levenshouding. Hulp bij nodig? Gun jezelf begeleiding van een professional: coach of psycholoog. Een positieve instelling maakt niet alleen jouw leven aangenamer, het zorgt er ook voor dat je je gelukkiger voelt en dat heeft weer zijn uitwerking op je fysieke welzijn. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die gelukkig zijn, leiden een gezonder leven dan mensen die somber zijn. Omgekeerd leidt meer zorg voor je fysieke gezondheid, bijvoorbeeld door te sporten en gezond te eten, ook weer tot een groter geluksgevoel. Een win-win op het gebied van vitaliteit dus.